Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 02.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket, spesielt nord i regionen og rundt skoggrensa. Vær også forsiktig i bratt terreng med fokksnø.

Skredfarevurdering

Nord i regionen finnes det svake lag av kantkorn som gir drønn i snøen. Det er særlig rundt og rett over skoggrensen det er meldt om drønn. Skred som går på dette laget kan bli store. Sør i regionen er laget mindre aktivt og det er lenge siden det har vært faretegn tilknyttet laget der.

Det ventes fortsatt vind fra sørvest, men vindstyrken avtar noe. Milde temperaturer gir gunstige forhold for stabilisering av fokksnø. Vær likevel forsiktig i bratt terreng der det ligger fersk vindtransportert snø, særlig i nærheten av terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. mars 2024

Den siste uken har vært preget av kraftig vind fra sørlig retning og milde temperaturer for årstiden. Værstasjonen på Mo i Rana lufthavn (70 moh) viser at temperaturene stort sett har vært mellom 1-5 plussgrader den siste uken.

Opp til 400 moh er den gamle snøen smelteomvandlet. Over dette er det opp mot 20 cm med nysnø. På fjellet har kraftig vind flyttet snøen inn i leområder mot NV. Det er ellers i terrenget mye hard og vindpåvirket snø med partier som er avblåst til skare eller bakken.

Det finnes kantkorn i snødekket. Nord i regionen gir dette drønn i snøen og utslag på stabilitetstester. Sør i regionen virker ikke kantkorn å være et aktivt skredproblem nå.

Fjellvær

Fredag 1. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Bris midt på dagen.

Lørdag 2. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS