Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen torsdag 07.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Forholdene endrer seg utover dagen i takt med at solen varmer opp snødekket. Vær varsom i bratt terreng der snøoverflaten blir våt og myk.

Skredfarevurdering

Snødekket endres i takt med at solen varmer opp snødekket utover daqen. Forholdene varierer derfor med høyde, himmelretning og helning. I bratt og solvendt terreng kan små skred løsne av seg selv eller løses ut av en skiløper. Også små skred kan få alvorlige konsekvenser i terrengfeller som klipper eller renneformasjoner.

Om morgenen og i skyggen der sola ikke får tak kan det være fare for å skli ut på glatt skare.

Vær oppmerksom på at det er observert oppbyggende omvandling under skare ganske høyt i snødekket i nord til nordvestvendt terreng. Foreløpig virker laget lite aktivt.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 6. mars 2024

Snødekket er preget av mildvær og til dels kraftig vind den siste tiden. Under ca 500 moh er snødekket smelteomvandlet. Overflaten kan fryse igjen nattestid og danne et tynt skarelag. Fras ca 500 moh og oppover til ca 700 moh er det 1 til 10 cm tørr løssnø, og i Beiarn er det observert kantkorn i overflaten. Over 700 moh er det vindpakket hardt snødekke og noen skarepartier.

Lørdag i Rana og tirsdag i Beiarn er det observert et tynt kantkornlag nær overflaten som er under oppbyggende omvandling. Laget er føyket ned i nordvestvendte leheng over 500 moh i Beiarn.

Fjellvær

Onsdag 6. mars 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -13 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Torsdag 7. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -15 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær. Tilskyende om ettermiddagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS