Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 09.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Stabile forhold. Det kan være lett å løse ut skred i svært bratte, solvendte heng. Der hvor solen fukter opp nysnøen fra fredag kan skred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Skredfaren vil variere gjennom døgnet, og på morgenen vil snødekket være hardt og stabilt. Utover dagen kan det være lett å løse ut små, våte skred i svært bratte heng som får mye solinnstråling. Vær ekstra obs der det kom litt nysnø på fredag, her kan små skred løsne av seg selv i takt med at den nyeste snøen fuktes opp.

Vær oppmerksom på at det kan være lett å gli ut på steder der snøoverflaten er hard og isete.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. mars 2024

Det er et hardt og vindpreget snødekke til fjells. Klarvær og sol de siste dagene har gitt et vårlig snødekke i sørvendt terreng med snø som mykes opp av sola på dagtid og fryser om kvelden og natta. I nordvendt terreng og skyggesider er det mer vinterlige forhold med kald og tørr fokksnø. Det ligger noen centimeter med løssnø på det harde underlaget.

Under 500 moh er snøen smelteomvandlet i alle himmelretninger. I sørvendt terreng er snødekket smelteomvandlet opp til 800 moh.

Lørdag i Rana og tirsdag i Beiarn er det observert et tynt kantkornlag nær overflaten som er under oppbyggende omvandling. Laget er føyket ned i nordvestvendte leheng over 500 moh i Beiarn.

Ved Fykan-vannet er det observert ferske glidesprekker på fredag.

Fredag gikk det snøbyger med innslag av underkjølt regn enkelte steder. I Beiarn rapporteres det og dårlig sikt og flatt lys i høyden på fredag.

Det er generelt lite snø i de mest kystnære områdene.

Fjellvær

Fredag 8. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 9. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -17 °C til -4 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS