Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 06.05.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Økende fare for våte skred pga varme og regn tidlig på dagen. Unngå områder under glidesprekker og skavler.

Skredfarevurdering

Fravær av nattefrost og høye temperaturer sent lørdag og første del av søndag i kombinasjon med regn fører til en kortvarig økning i skredfaren. Det er fare for våte skred i bratt terreng, og med økende fuktighet i snødekket kan der også løse større skred helt ned mot bakken. Vær derfor obs i områder med glidesprekker, og også i områder med bratt svafjell/gressbakke som underlag.
Fuktighet kan enkelte steder i nordvendt terreng i høyden, for første gang, også trenge ned til vedvarende svakt kantkornlag og bryte opp bindingene slik at det kan løsne større våte flakskred i dette.
Vær også obs på skavler som kan knekke, de kan knekke og kan også utløse skred i fjellsiden under.
I høyfjellet kan nedbør og vind danne mindre, ustabile nysnøflak i lesider, spesielt mot nord og øst. Disse er mulig å påvirke for en skiløper.


Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. mai 2018

Snøoverflaten i lavlandet og i solvendte helninger er fuktig, men har til nå stort sett fryst til gjennom natten. I høyden over ca 900 moh og i nordsider er det mer vinterlig med tørrsnø.
Forrige helg kom det litt nysnø i høyden, men den forventes å ha stabilisert seg nå.

Mildværet forrige uke har nøytralisert de vedvarende svake lagene som lå høyt i snødekket i store deler av regionen. Men vedvarende svake lag ser ut til fremdeles å være intakte på høye fjelltopper i nordvendt terreng samt i indre deler av regionen.

Torsdag er det observert ferskt flakskred str.2 på Nonstinden i Gratangen

Observert kantkorn 5-10 cm ned i snødekket over 1000 moh sør i regionen mandag. Vær obs dersom det er dannet fokksnøflak over disse.

Fjellvær

Lørdag 5. mai 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -2 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk mot kvelden.

Søndag 6. mai 2018

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest natt til søndag. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Betydelig lavere nullgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS