Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 05.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt, i leområder for den siste fokksnøen og i soleksponert terreng.

Skredfarevurdering

Gamle fokksnøflak ventes nå å være stabile grunnet milde temperaturer i starten av denne uka. Fokksnøen er derfor nå vanskelig å påvirke de fleste steder. MEN, situasjonen kompliseres av tilstedeværelsen av vedvarende svake lag dypere i snødekket. Dette er lettest å påvirke rundt tregrensa og i områder der overliggende snø er tynn og myk. Skred i fokksnøen kan trigge skred i kantkornlaget og eventuelle skred vil kunne bli store! Gjør gode vurderinger ved ferdsel i skredterreng, særlig i og ved skoggrensa.

Vær oppmerksom på at solinnstråling vil svekke bindingene øverst i snødekket og kan føre til både løssnøskred i brattheng og mindre flakskred i den ferskeste fokksnøen.

Selv om sola skinner og fjellene kaller er det god grunn til å være på vakt og gjøre gode vurderinger ved ferdsel i skredterreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2019

Forrige helg kom det mye nysnø kombinert med vind. Snøen er ujevnt fordelt i regionen, og det er mest snø lengst øst i regionen og på Senja. Grunnet mildvær tirsdag er snødekket i lavlandet fuktig. Over skoggrensa er snødekket vindpåvirket og flakene blir hardere jo høyere opp man kommer.

Iløpet av de tre siste dagene er det kommet inntil 20 cm nysnø, mest i området rundt Harstad

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men hvor aktivt det er avhenger av overliggende lag. Mange steder er overliggende lag tykt og mildværet har ikke klart å nulle ut kantkornlaget.

Torsdag ble det meldt om flere store skred på Senja og disse har løsnet høyt til fjells. Tidspunkt for utløsning av disse er ikke kjent.

Tirsdag og onsdag ble det registrert 2 flakskred str 3 og 4 på Senja. Det ene har løsnet rundt 600 moh og traff vei.

Mange av skredene som har gått de siste dagene har løsnet ved eller rett over skoggrensa.

Flere steder er det observert at sola nå begynner å ta i S-vendte helninger og der er snødekket fuktig opp til ca 500 moh, mens overflata er tørr i skyggesider.

Torsdag formiddag var det strålende sol i regionen med plussgrader i lavlandet.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordøst, endring til bris fra nordøst om formiddagen. -9 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 5. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Klarvær. Frost om natta, mye solinnstråling om dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS