Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 27.12.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold. Vindøkning mot kvelden kan gi ustabile fokksnøflak i enkelte områder.

Skredfarevurdering

Utpå ettermiddagen ventes det en dreining mot SV og vinden ventes å ta seg opp. Det er generelt lite snø tilgjengelig for transport, men det kan ikke utelukkes at vinden kan danne enkelte små ustabile fokksnøflak.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 26. desember 2019

I overflaten ligger det noen centimeter med myk, løs snø etter snøvær lillejulaften og julaften. I lavere områder, opp til 300 - 400 moh, er snødekket påvirket av mildvær. Over tregrensen fikk vinden herje fritt helgen før jul og det ligger fokksnøflak av varierende hardhet i leområder, mens det er avblåst på vindutsatte steder.

Under fokksnøen er det varianter av gammel fokksnø, skarelag og smelteomvandlet snø.

I kystnære deler av regionen er det ikke observert svake lag av kantkorn i snødekket. I indre strøk, som grensetraktene mot naboregionen Indre Troms, kan det være at det finnes mer velutviklede lag av kantkorn. Stort sett ligger de under et ganske massivt skarelag, og er svært vanskelig å påvirke.

Fjellvær

Torsdag 26. desember 2019

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -9 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 27. desember 2019

Oppholdsvær. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS