Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 07.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Stigende temperatur og regn fører økt fare for våte snøskred. Det er lett å løse ut skred i fokksnøen særlig der den ligger på vedvarende svake lag av kantkorn.

Skredfarevurdering

Lavtrykk med varmere luft utover dagen og plussgrader høyt til fjells gir økende fare for våte naturlig utløste skred under mildværsgrensen. Det ventes i hovedsak naturlig utløste løssnøskred, men noen våte flakskred kan også forekomme.

Sterk vind vil i høyden danne ferske fokksnøflak i leområder over mildværsgrensen, hovedsakelig indre deler av regionen. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen, særlig der fokksnøen ligger på vedvarende svake lag av kantkorn. Vær ekstra oppmerksom der fokksnøen har bundet seg til mye flak. Her kan det være lett å påvirke kantkornlaget.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 7. februar 2020

Over tregrensa består snødekket i stor grad av vindpakket fokksnø med varierende hardhet og skavler. Det er avblåst på utsatte steder, men i mer vindbeskyttet terreng, som i skogen, er det fortsatt mengder med tilgjengelig ubunden snø.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø. Det ligger generelt mest snø i sørvendte leområder.

Det er velutviklet kantkorn under det øverste skare- og islaget. Stedvis er kantkornlaget ganske tykt og selvom det er lett å påvirke har laget begrenset evne til bruddforplantning. En snøprofil fra 400 moh viser at det kan være lett å løse ut skred på kantkornlaget.

Fylkesvei 848 på Andørja og 7886 og 864 på Senja var forbigående stengt på grunn av snøskred onsdag kveld og torsdag morgen. Skredene på Senja isolerte en bygd.

Fjellvær

Torsdag 6. februar 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -10 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 7. februar 2020

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -7 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS