Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms torsdag 30.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med mye fokksnø, særlig i eller nært terrengfeller. Det kan finnes vedvarende svake lag høyt i snødekket.

Skredfarevurdering

Usikkerhet i værprognosen skaper usikkerhet i skredvarslet. Det ventes snøbyger i dag og store lokale forskjeller i nedbørsmengde forventes. Der hvor det kommer mest nedbør i kombinasjon med vind vil det kunne dannes ferske fokksnøflak som er lett å løse ut som skiløpere. På ytre Senja ligger det store mengde snø tilgjengelig for vindtransport, så en økning i vindstyrke på fjelltopper vil kunne føre til betydelig pålagring av fokksnø.

Høyt i snødekket har det noen steder blitt observert et svakt lag av kantkorn rundt mildværsskare fra midten av desember. Dette skarelaget finnes i alle himmelretning ovenfor skoggrensen. Vær særskilt obs hvis du ser skytende sprekker eller høre drønnelyder som er tegn på at det svake lag er tilstede.

Vedvarende svake lag av kantkorn lenger ned i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men skred på dette laget kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 29. desember 2021

Det har vært store lokale variasjoner i nedbørsmengde under julehelgen. På Ytre Senja har det lokalt kommet stor mengde nysnø frem til mandag ettermiddag, mens det har vært oppholdsvær i indre deler av regionen.

Under skoggrensen ligger det generelt mye løssnø. Mens fra skoggrensen og oppover er det mer variasjon med løs og myk vindpakket snø i beskyttet område og hardere fokksnø på vindutsatte områder.

Observasjoner fra naboregionen tyder på at det er utviklet svake lag av kantkorn rundt mildværsskare fra midten av desember. Dette lag er antageligvis mest utviklet der skare ligger nær overflaten og opp til ca. 800-900 moh.

I naboregioner er det observert godt utviklet rimkrystaller på overflaten med stor utbredelse i terrenget.

Over 500-600 moh er det også stor utbredelse av vedvarende svake lag dypere i snødekket, men de ligger låst under harde lag av fokksnø og skare.

På tirsdag ble det observert flere små naturlig utløst skred på Senja. På søndag gikk noen små flakskred utløst av skiløpere i sørvendt terreng på Spanstind.

Fjellvær

Onsdag 29. desember 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -16 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Torsdag 30. desember 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra nordøst. -12 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS