Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 13.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det kan finnes lommer med vedvarende svake lag i østlige delen av region.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra de siste dagene ventes å stabilisere seg med roligere vær i dag. Vær likevel obs høyt til fjells hvor ett og annet mykt flak kan være mulig å løse ut.

Høyt til fjells i østlige deler av regionen kan kantkorn rundt skarelag fra mildvær i januar være mulig å påvirker. Det er stor grad av usikkerhet rundt både utbredelsen og egenskaper til dette lag siden det er lite observasjoner av den. Om du får alarmtegn som drønn eller skytende sprekker, så er det tydelig tegn på at det svake laget er tilstede i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 12. februar 2022

Det er store lokale forskjeller innad i regionen grunnet bygevær som har gitt spredt nedbør som snø. Enkelte steder har det kommet store mengder nysnø som ligger løst og ubundet i lavlandet. Over skoggrensen er det mer vindpreget desto høyere opp i terrenget man kommer. Rygger, topper og losider er avblåste ned til skare.

Det er observert begynnende kantkorndannelse over skarelag fra 23 januar mildværet. Dette virker å være gjeldene over 500 moh og oppover i terrenget. Foreløpig er kornene små og lite utviklet, så det ansees ikke som et skredproblem per dags dato.

Det er relativt lite informasjon om vedvarende svake lag i østlige deler av regionen, men basert på været som har vært, så har det vært gode forhold for at kantkornene kan være bedre utviklet her enn ute ved kysten.

På fredag ble det rapportert inn en liten skikjører utløst flakskred fra østvendt brattheng nær Harstad samt en naturlig utløst skred over vei på Senja. På torsdag ver det observert et stort naturlig utløst flakskred på sørsiden av Årsteinsfjellet ved Gratangen.

Fjellvær

Lørdag 12. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -16 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Søndag 13. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -18 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS