Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms lørdag 09.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Enkelte steder er det mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det kan være lett for for en enkelt person på ski eller brett å løse ut middels store skred på vedvarende svake lag høyt i snødekket. Fokksnøflakene som ligger over kantkornlaget vil etter hvert bli mer bærende, men det vil fortsatt være lett å løse ut skred. Fravær av faretegn slik som drønn og skytende sprekker betyr ikke at det er trygt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. april 2022

Snøoverflaten varierer fra løs og ubunden snø under tregrensen og i vindskjermede områder, til der hvor vinden har fått tak der det er avblåst ned til gammel skare.

I overgangen mellom skare og tørr nysnø fra er det observert godt utviklede kantkorn. Stabilitetstester viser at det noen steder kan være svært lett å løse ut skred på dette laget. Det er også observert oppbyggende kantkorn mellom fokksnøflak høyere i snødekket. Hardheten og tykkelsen til fokksnølaget som ligger over avgjør om du klarer å løse ut skred. Fokksnøflakenes hardhet og tykkelse kan varierer mye over korte avstander.

Fjellvær

Fredag 8. april 2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet. Tilskyende.

Lørdag 9. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -9 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS