Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms mandag 09.05.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Regn og stigende temperaturer fører til skredfare i lavere fjellområder. Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, kan det gå naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen vil milde temperaturer og nedbør som regn føre til at det kan gå naturlig utløste, våte skred i snøen som har kommet i løpet av helgen. Faren for naturlig utløste skred øker etterhvert som regnet tiltar utover kvelden og natt til tirsdag. Smeltevann kan hope seg opp over lag i snøen og det kan løsne enkelte, naturlig utløste flakskred.

I fjellet vil vind og nysnø legge opp fokksnø i leområder. Her kan det være lett for en ski- eller brettkjører å løse ut middels store skred, og et og annet naturlig utløst skred kan ventes.

Faren for naturlig utløste skred er størst i de delene av regionen som har fått mye nedbør i helgen og som fortsatt får en del nedbør.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 8. mai 2022

I snøoverflaten ligger det tørr snø som i leområder antageligvis har samlet seg til myke fokksnøflak etter vinden på søndag. Under den øverste, tørre snøen er det våtere lag av ulike smelteformer.

Søndag morgen lå det snø til havnivå.

Fjellvær

Søndag 8. mai 2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 9. mai 2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis liten kuling utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS