Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 28.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø høyt til fjells. I lavlandet kan regn på kvelden føre til naturlig utløste våte skred.

Skredfarevurdering

Snøvær og sterk vind gir ytterligere pålagring av fokksnø i leområder. Spesielt i indre strøk ventes det mye nedbør og her er skredfaren størst. Mens været står på er det fare for enkelte naturlige utløste flakskred, der det kommer mest snø kan de bli store. Temperaturen er dog gunstig for en relativt rask stabilisering av fokksnøen. Der hvor det kommer mindre nedbør vil skredfaren være moderat.

Temperaturen ventes å stige på kvelden. I lavereliggende områder kan den ferske nysnøen fra siste døgn blir svekket av regn og føre til enkelte naturlig utløste våte løssnøskred.

Kantkorn og rim som ble dannet på overflaten for en uke siden er trolig blitt nøytralisert av mildvær. Vær likevel forsiktig i vindskjermede terrengformasjoner som renner og søkk høyt til fjells hvor vedvarende svake lag kan har overlevd.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. februar 2023

Snøbyger før helgen ga en god del nysnø i regionen. Over skoggrensen har vinden dannet myke fokksnøflak og flyttet mye snø over i østvendte leområder. Mildvær på søndag og mandag har fuktet øverste del av snødekket i lavlandet.

Før mildværet på søndag ble det i naboregionen observert nedføyket kantkorn og overflaterim i vindskjermede formasjoner under og rundt skoggrensen, disse lagene finnes antakelig i Sør-Troms også. Men mildvær og regn siste døgn har trolig nøytralisert de under mildværsgrensen. Det er foreløpig usikkert hvorvidt disse svake lagene er tilstede i vindskjermede terrengformasjoner høyere til fjells.

Lørdag og fredag ble det meldt inn små flakskred utløst av skiløpere ved Sollifjellet nær Harstad.

Fjellvær

Mandag 27. februar 2023

Oppholdsvær. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense om formiddagen.

Tirsdag 28. februar 2023

Oppholdsvær. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS