Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 01.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder i høyden hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme der pålagringen er størst.
I lavlandet ventes noen våte skred.

Skredfarevurdering

Mildvær, kraftig vind og lokalt store nedbørsmengder skaper betydelig skredfare. Høyt til fjells vil snøvær og vind gir ytterligere pålagring av fokksnø i leområder. Mens været står på er det fare for enkelte store naturlig utløste flakskred. Temperaturen er dog gunstig for en relativt raskt stabilisering av fokksnøen, men husk at denne prosessen kan ta lengre tid høyt til fjells hvor det er kaldere.

Mildvær gjør at naturlig utløste våte skred ventes i lavlandet, spesielt i de områdene som fikk mye nysnø på tirsdag. Sannsynligheten for våte skred avtar etter hvert når temperaturen synker på ettermiddagen.

Kantkorn og rim som ble dannet på overflaten for en uke siden er trolig blitt nøytralisert av mildvær. Vær likevel forsiktig i vindskjermede terrengformasjoner som renner og søkk høyt til fjells hvor vedvarende svake lag kan har overlevd.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 28. februar 2023

Snøbyger siste dagene og svingende temperatur har skapt store lokale forskjeller i snøoverflaten. På tirsdag kom det lokalt store mengder nysnø i indre del av region. Over skoggrensen har vinden dannet myke fokksnøflak og flyttet mye snø over i østvendte leområder. Mildvær som slår inn på tirsdags kveld har sannsynligvis fuktet øverste del av snødekket i lavlandet.

Før mildværet på søndag ble det i naboregionen observert nedføyket kantkorn og overflaterim i vindskjermede formasjoner under og rundt skoggrensen, disse lagene fantes antakelig i Sør-Troms også. Men mildvær og regn har trolig nøytralisert de under mildværsgrensen. Det er foreløpig usikkert hvorvidt disse svake lagene er tilstede i vindskjermede terrengformasjoner høyere til fjells.

Lørdag og fredag ble det meldt inn små flakskred utløst av skiløpere ved Sollifjellet nær Harstad.

Fjellvær

Tirsdag 28. februar 2023

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Liten kuling fra nordvest. -8 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 1. mars 2023

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om formiddagen. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Lavere temperatur og nysnøgrense igjen utover ettermiddagen. Mest nedbør i indre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS