Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms søndag 23.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Kald fokksnø har lagt seg på varm snøoverflate som forsinker stabilisering. Det vil være lett å løse ut skred. Faretegn må tas på alvor

Skredfarevurdering

Været roer seg. Det ventes fortløpende stabilisering av den ferske fokksnøen. Det er dog mulig at det dannet seg et svakt lag av kantkorn nær overflaten siden kald nysnø la seg på varm overflate. Faretegn som skytende sprekker eller drønnelyder er tydelige tegn at stabilisering forsinkes og at det vil være lett å løse ut skred.

Dersom sola titter frem vil det kunne løsne noen mindre skred naturlig i den ferske nysnøen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 22. april 2023

Bygevær fra nordvest har gitt kalde forhold og litt varierende mengder nysnø fredag og lørdag. Nysnøen har lagt seg på en varm og myk snøoverflate. I høyden og sørvendte heng har nysnøen stedvis også lagt seg på hard skare. Tidligere i uken var det mildvær og regn, nesten opp til fjelltopphøyde, som fuktet snødekket og reduserte snømengden. I de ytterste delene av regionen er det bart. I høytliggende, nordvendte fjellsider er snøen fortsatt tørr og lagdelt.

Vedvarende svake lag er fortsatt til stedet dypt i snødekket. I høytliggende, nordvendte fjellsider, særlig i indre deler av regionen er lagene intakte. I lavere strøk er kantkornlagene avrundet, men kan bli reaktivert dersom fuktighet trenger ned til dem.

Lørdag morgen kom det omtrent 20 mm nedbør siste 24 timer ulike steder på Senja og mindre i de indre strøkene.

Fjellvær

Lørdag 22. april 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Søndag 23. april 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til stille/svak vind fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS