Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 10.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ny runde med vær og vind fører til økende skredfare. Naturlig utløste skred kan ventes, særlig når været er på sitt mest intense.
  • Størst fare til og med onsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Ny runde med mye nedbør og vind fører til økende skredfare. Høyt til fjells vil mye nysnø og vind gi ferske fokksnøflak i leområder, og det kan løsne enkelte store skred av seg selv.

I lavere fjellområder vil nedbør som regn fortsette å fukte opp snøen. Selv om snøen har vært igjennom en runde med mildvær allerede, er det fare for at våte skred kan løsne av seg selv.

Skredfaren er størst natt til onsdag og vil avta i takt med at været roer seg utover dagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 9. januar 2024

Mandag kom det en god del nedbør og vind. Nedbøren kom som regn relativt høyt til fjells, men på de høyeste toppene kan det nå ligge ferske fokksnøflak. Tidligere er det observert svake lag av kantkorn i snødekket, men trolig må vi svært høyt til fjells for at svake lag høyt i snødekket ikke skal være fuktet opp.

Fjellvær

Tirsdag 9. januar 2024

8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til tirsdag. Frisk bris fra nordvest. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Synkende nysnøgrense i løpet av dagen.

Onsdag 10. januar 2024

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til onsdag. Liten kuling fra nordvest. -5 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Synkende temperatur og nysnøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS