Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 13.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med ferske nysnøflak. Temperaturstigning gir mulighet for små våte løssnøskred i nysnøen og bratt terreng.

Skredfarevurdering

De store flakene fra lørdagens kraftige vær ventes å ha stabilisert seg og det forventes nå at det skal stor tilleggsbelastning til for å løsne skred i disse. Observasjoner mandag viser at det finnes lite tilgjengelig snø for vinden og flytte på over skogen. Det er noe usikkerhet i nedbørsmengde og hvor langt innover i regionen bygene onsdag ettermiddag vil treffe. Vind og ny nedbør forventes å gi noen ferske nysnøflak, fortrinnsvis mot N og Ø i ytre deler av regionen. Disse vil generelt være lettere å løse ut, men forventes ikke å bli større enn 2-små. Faregraden forventes å holde seg på 2-moderat. Størst vil faren være i de områder som får mest ny nedbør.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. desember 2017

Fredag og natt til lørdag kom det betydelige mengder snø i regionen, mest i midtre del (Innerdalen 42mm, Øksendalen 37mm). Lengre inn i regionen kom det mye mindre nedbør (Oppdal 6 mm). Nedbøren kom med kuling fra NV. Dette har preget snøfordelingen i høyden. Der vinden har fått tak er det mange steder avblåst ned til den gamle snøen og det ligger store nysnøflak i leområder, mest i Ø. Snøgrensen ligger på 0-200 moh. Det gamle snødekket ansees som en stabil base.

Observasjoner tirsdag fra Rindal viser brudd i begynnende kantkornlag mellom fokksnø fra helgen og gammel smeltpakke. Foreløpig viser det dårlig evne til bruddforplantning. Kaldt og klart vær tilsier høy temperaturgradient i øvre del og dette bør følges med på i dagene som kommer. Foreløpig skal det stor tilleggsbelastning til for å påvirke laget og det regnes enda ikke som et hovedskredproblem. Men vær oppmerksom på at slike lag kan gi større skred dersom man påvirker det.

Det ble søndag observert et naturlig utløst skred i NØ heng ved Trolltinden i Jordalsgrenda. Tirsdag ingen skredaktivitet observert.

Mandag ble det observert drønn i snødekket på Blåøret rett nord for Oppdal. Ellers viser observasjoner til et stedvis hardt og vindpåvirket snødekke over skogen, med lommer av myk snø i beskyttet terreng og i skogen. Gode bindinger og og lite spenninger igjen i gammel fokksnø fra helgen.

Fjellvær

Tirsdag 12. desember 2017

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -20 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Byger vesentlig på kysten og litt innover i landet.

Onsdag 13. desember 2017

2 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. mest nær kysten om natten/først på dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS