Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 01.02.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. Svake lag med kantkorn og rim kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vind fra Ø ventes å danne små, ferske flak av fokksnø. Disse kan være lett å løse ut for en enkelt skiløper. Det vil også finnes nysnøflak fra tirsdag og onsdag i andre hengretninger som fortsatt kan være ustabile, spesielt i ytre del av regionen der det er kommet mest snø de siste dagene.
Ellers er skredproblemet knytt opp mot vedvarende svakt lag av rim eller kantkorn. Skred i slike lag vil kunne bli middels store men er vanskeligere å påvirke. Vær særlig varsom på konvekse partier med tynt snødekke.
Snøskredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 31. januar 2018

Det har vært lite ny nedbør siden siste snøfall torsdag, hvor ytre strøk fikk mest. Vinden har tatt godt i høyden og det er generelt en vindpakket hard snøoverflate, med noe mykere og løsere snø i og rundt skog og i skjermede formasjoner.

Langvarig kaldt og klart vær i januar har ført til at det flere steder er utviklet kantkornlag over og under skarelag. Spesielt rundt 23.12 skaren er dette utbredt. Noen steder finnes det også et nedføyket rimlag under hardere fokksnølag.

Det er ikke registrert skredaktivitet siste tre døgn.

Observasjoner fra Nonshøa i Oppdal viste mandag til at kantkornlagene og rimlaget fortsatt er intakte og observasjoner siste dager viser at det er mulig å påvirke disse der overliggende fokksnølag er tynt. Generelt skal det nå større tilleggsbelastning til for å løse skred på disse pga overliggende hard fokksnø. Onsdag meldte observatør fra SV i regionen om 10-15 cm nysnø i terrenget, lett vindpakket og med flere lagdelinger. I høyden blåste det kraftig.

Fjellvær

Onsdag 31. januar 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Torsdag 1. februar 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS