Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 11.01.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lite snø men det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det er meldt minimalt med nedbør. Skredproblemet er derfor fokksnøflak fra helgen der disse ligger på rim eller kantkorn. Det kan være vanskelig å vite hvor dette er. Skoggrensen vil være utsatt og selv små skred her kan gi store konsekvenser. I fjellet er terreng som samler snø i le for vest og sørvestlig vind mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. januar 2021

Det har kommet opp mot 20cm nysnø i helgen. Ellers har snøoverflaten vært preget av kraftig vind i romjulen med fokksnøflak av varierende hardhet.
Det er generelt lite snø under tregrensa, spesielt nord og vest i regionen.

Klarvær og stor utstråling fra snødekket etter nyttår gav kantkorn og rim i overflaten stort sett overalt. Dette ligger nå under helgens snø men det er usikkert hvor mye som er ødelagt av vinden og hvor potent lagene er.

Søndag meldes det om opp i 20 cm nysnø i Trollheimen og ingen vind.

Fjellvær

Søndag 10. januar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -15 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. januar 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -16 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS