Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 10.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Stigende temperatur fører til økende skredfare. Det er en mulighet for at gamle svake lag kan vekkes til live og øke faren for naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Plussgrader til fjelltopphøyde fukter og svekker snødekket, særlig i heng med tørr vintersnø. Lite nedbør gjør likevel at det tar tid for fuktigheten å trenge ned til eventuelle svake lag. Skredproblemene er knyttet til vedvarende svake lag som kan våkne til live. Den siste fokksnøen kan løsne på vedvarende svake lag og gi middels store skred. Det er usikkert hvor stort problemet er med dypere kantkornlag, men eventuelle skred kan bli store og løsne naturlig. Våte løssnøskred blir mest utbredt der tørr snø blir våt for første gang. Glideskred er vanlig om våren og etter en kald periode vil problemet bli mer fremtredende i områder med glidesprekker når nattefrosten uteblir.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Solinnstråling og lave nattetemperaturer har gitt stor variasjon i snødekket avhengig av himmelretning og bratthet de siste ukene. I nordvendt terreng finnes fortsatt tørr snø som generelt er vindpåvirket. Mot sør har sola gitt vått snødekke på dagen og skare om natta. I lavereliggende terreng er hele snødekket smelteomvandlet. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 300-700 moh. Lavest i nordvendt terreng.

Klarvær den siste uken har gitt gode forhold for dannelse av vedvarende svake lag. I skyggesider er det observert kantkorn i overflaten og lenger ned i snødekket. I høyden i solvendte heng er det observert kantkorndannelse rundt solskare. I tillegg er det observert overflaterim i mange himmelretninger. Snø og vind i denne uke har nå dannet fokksnøflak oppå disse lagene. Dypereliggende kantkornlag kan bli reaktivert ved temperaturstigning.

Det ble observert ett str.1 flakskred i den siste fokksnøen ved Skarvatnet i Oppdal lørdag.

Nattefrost i fjellet søndag, men stigende temperatur og tidvis kuling utover dagen på Storhornet (1550moh) i Oppdal.

Fjellvær, 09.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 5 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS