Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 18.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Fare for ustabil nysnø i høyden og våte løssnøskred lenger ned. Det kan også gå store naturlig utløste flakskred, særlig i nordvendte heng.

Skredfarevurdering

Kjøligere vær og noe nedbør vil gi nysnø over 1100-1200 moh og mulighet for ustabile nysnøflak. Hvis solen kommer frem vil nysnøen bli ustabil i solvendte heng og skred kan gå naturlig. Mindre vann i snøen gjør at det er vanskeligere å løse ut våte løssnøskred under mildværsgrensen, men hvis snøen er våt og myk er det fortsatt mulig. Lavere temperatur stabiliserer snødekket, men det kan ikke utelukkes at det går store naturlig utløste skred på gamle vedvarende svake lag. Nord- til østvendte heng er mest utsatt og skredene vil gå hvis snødekket varmes opp, vanligvis på ettermiddag og kveld. Skredene kan bli store og gå langt. Unngå utløpsterreng. Hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er våt etter varmt vær de siste dagene. Over 1200 moh ligger det en del nysnø. På tynt snødekke er hele snøpakken smelteomvandlet og storkornet. På tykt snødekke og i nordvendte sider i høyden finnes fortsatt finkornet snø et stykke ned i snødekket. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på rundt 400-800 moh. Lavest i nordvendt terreng.

I det gamle snødekket ligger det noen steder vedvarende svake lag, som nå gradvis kan bli aktive når varme og vann trenger ned i snødekket. Vedvarende svake lag begynner nå bli omdannet til smelteformer også på de høyeste toppene.

Fredag ettermiddag ble det observert et stort flakskred i en nordvestside på Nonsfjellet i Storlidalen. Det er observert mange små våte løssnøskred i alle himmelretninger.

Fjellvær, 17.05.2021

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -3 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 18.05.2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til bris fra sørvest natt til tirsdag. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS