Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 25.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. I høyfjellet finnes det vedvarende svake lag, særlig i nordlige sider, som kan føre til store naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Våte løssnøskred kan løsne av seg selv eller av skiløper. Brattheng med vannmettet snø må betraktes som ustabile. Høyt til fjells kan det finnes vedvarende svake lag som enda ikke har stabilisert seg. Det kan fortsatt gå store flakskred, men når og hvor skredene løsner er vanskelig å forutsi. Etter hvert som varmen har stått på noen dager og de svake lagene blir smelteomvandlet vil problemet avta. Det har, og kan fremdeles gå glideskred. Hold god avstand til områder med glidesprekker. Vær varsom i nærheten av skavler som nå svekkes av varmen.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er våt og smelteomvandlet opp til fjelltopphøyde. På tynt snødekke er hele snøpakken smelteomvandlet og storkornet. På tykt snødekke og i nordvendte sider i høyden finnes fortsatt finkornet snø et stykke ned i snødekket. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på omlag 600 moh. Den er lavest i nordvendt terreng.

Høyt i terrenget finnes det enkelte steder vedvarende svake lag i det gamle snødekket. Lagene begynner nå bli omdannet til smelteformer mange steder, men ikke overalt.

Lørdag ble det i nærheten av Trolltind observert flere glideskred, et av dem var stort. Søndag meldes det om et middels stort vått skiløperutløst løssnøskred.

I pinsehelgen var det varmt vær og mye snøsmelting i fjellet.

Fjellvær, 24.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -2 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.05.2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -1 °C til 7 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS