Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 17.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Høy temperatur gir økt fare for våte løssnø-og flakskred. Vær oppmerksom på fare for skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Solinnstråling og stigende temperatur utover dagen vil fortsatt kunne svekke snødekket og gi fare for skred.

Det ventes enda høyere temperatur enn foregående dager. Varmen vil kunne gå dypere i snødekket, ha virkning høyere til fjells og i flere himmelretninger. Svakt lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket kan gi store flakskred etter hvert som snødekket varmes opp. På slike plasser vil skred være svært lett å løyse ut eller kan løsne naturlig.

I bratte heng som får solinnstråling og temperaturstigning vil det være fare for løssnøskred når snøoverflaten varmes opp utover dagen. Dette kan være aktuelt i alle himmelretninger, men til ulike tider gjennom døgnet.

Faren for skred er stigende utover dagen, etter hvert som snødekket varmes opp. Timing er derfor viktig.

Vær oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom store mengder nysnø i regionen frem til 11. april. Tidvis kraftig vind har lagt mye snø i heng mot øst og sør. Gradvis stigende temperatur og soloppvarming har siden tirsdag gitt oppvarming av snødekket mot fjelltopphøyde i solsider. De siste dagene har klare netter gitt gjenfrysing av snødekket.

Det er påvist kantkorn rundt skarelag i snødekket. Utbredelsen er usikker. Det er også meldt om flere drønn i snødekket de siste dagene, noe som kan bekrefte vedvarende svake lag.

Det har generelt vært stor skredaktivitet de siste dagene i forbindelse med soloppvarming av snødekket ned mot svake lag. Det er meldt om mange naturlig utløste flakskred og løssnøskred.

Det er noen steder svært store skavler.

Fjellvær, 16.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørvest. -6 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Plussgrader til ca 1800 moh.

Fjellvær, 17.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -6 °C til 5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Plussgrader til topps.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS