Snøskredvarsel for region Trollheimen onsdag 20.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sol og høy dagtemperatur gir økt fare for våte skred utover dagen. Vær oppmerksom på fare for skavlbrudd. Lavere skredfare på morgenen.

Skredfarevurdering

Skredfaren øker utover dagen, etter hvert som sola varmer opp snødekket og synker gjennom natten når snødekket fryser til. Skredproblemene er mest fremtredende vest i regionen.

I bratte heng som får soloppvarming vil det være fare for løssnøskred. Middels store skred er mest aktuelt, men i utsatte skredbaner kan skred også bli store.

Det kan fortsatt finnes svakt lag av kantkorn som ikke er smeltet av varmen ennå. I solsider ventes problemet bare høyt til fjells, mens det kan finnes lavere der solpåvirkninga er mindre. Det er mulig for skiløpere å påvirke der snødekket er tynnt.

Glideskred er igjen aktuelt. Unngå opphold under sigesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom store mengder nysnø i regionen frem til 11. april. Tidvis kraftig vind har lagt mye snø i heng mot øst og sør. Gradvis stigende temperatur og soloppvarming har gitt oppvarming av snødekket mot fjelltopphøyde i solsider. De siste dagene har klare netter gitt gjenfrysing av snødekket.

Det er påvist kantkorn rundt skarelag i snødekket. Utbredelsen er usikker. Det er har også vært meldt om drønn i snødekket, noe som kan bekrefte vedvarende svake lag.

Mandag ble det meldt om et middels stort glideskred ved Oppdal.

Fjellvær, 19.04.2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -5 °C til 6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 20.04.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør. -8 °C til 6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS