Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 21.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Soloppvarming av snøoverflata gir risiko for våte løssnø-og flakskred utover dagen. Det finnes stedvis vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

I bratte heng som får soloppvarming vil det være fare for løssnøskred. Disse kan løsne både naturlig og ved påvirkning fra skiløpere.

Det kan fortsatt finnes svake lag av kantkorn som ikke er smeltet av varmen ennå. I solsider ventes problemet bare høyt til fjells, mens det kan finnes lavere der solpåvirkninga er mindre. Det er mulig for skiløpere å påvirke laget, spesielt utsatt er tynt snødekke.

Skredproblemene er mest fremtredende vest i regionen.

Snødekket er mest stabilt om morgenen, men husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Unngå opphold under glidesprekker.

Vær også oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes ved stigende temperatur.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Det kom store mengder nysnø i regionen frem til 11. april. Tidvis kraftig vind har lagt mye snø i heng mot øst og sør. Gradvis stigende temperatur og soloppvarming har gitt oppvarming av snødekket mot fjelltopphøyde i solsider. De siste dagene har klare netter gitt gjenfrysing av snødekket.

Det er påvist kantkorn rundt skarelag i snødekket. Utbredelsen er usikker. Det er har også vært meldt om drønn i snødekket, noe som kan bekrefte vedvarende svake lag.

Mandag ble det meldt om et middels stort glideskred ved Oppdal.

Fjellvær, 20.04.2022

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør. -8 °C til 6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fjellvær, 21.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -8 °C til 6 °C på 1400 moh. Klarvær.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS