Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 28.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Bygevær med vind og nedbør som snø gir fokksnøproblem over skoggrensen. Noen steder kan det være lett å løse ut skred. Det er observert noe rim og kantkorn i nordsider i naboregioner, og dersom nysnøen legger seg på rim kan det bli svært lett å løse ut skred. Der sola får tak innimellom bygene kan det gå små løssnøskred. Glideskred kan løsne hele døgnet der snø ligger på sva. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Hele snødekket er påvirket av mildværet som var i påsken og uken etter påske. I bratt nordvendt terreng i høyfjellet ligger det fortsatt vintersnø under nysnøen. Over skoggrensen har det kommet noe ny snø sammen med vind fra vest og nordvest. Den nye snøen blir fort fuktig der solen ligger på.

Det er observert rim og kantkorn i overflaten i nord, nordøst og nordvest i Romsdal. Dette kan også finnes noen plasser i Trollheimen. Når nysnøen legger seg oppå dette kan det dannes flak som er svært lette å løse ut. Det kan ikke utelukkes at dette finnes i flere himmelretninger. Kantkornet som er dannet før påske er stabilisert de fleste steder.

Fjellvær, 27.04.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -14 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør hovedsakelig om kvelden.

Fjellvær, 28.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS