Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 03.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Bygevær med vind gir ferske flak i fjellet. Hvis solen varmer snøen vil det gå naturlig utløste løssnøskred.

Skredfarevurdering

Bygevær gir ferske flak i leheng som kan være lette å løse ut for en skikjører. Dersom solen kommer frem mellom bygene vil det gå naturlig utløste løssnøskred. Solen kan også destabilisere snøen slik at det blir lettere for en skikjører å løse ut skred. Der solen ligger på vil skredfaren stige markant. Vær oppmerksom på at det kan ha blitt dannet kantkorn mellom ny og gammel snø, eller rundt solskare. Dersom dette har snødd ned kan det være svært lett å løse ut skred. Drønn er tydelige faretegn. Unngå opphold under glidesprekker og hold god avstand til skavler.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag har det kommet en del nysnø, i fjellet har det blitt dannet ferske fokksnøflak. I sør, øst og vest er det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp, mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge vintersnø under nysnøen.

Noen steder er det observert kantkorn i snødekket i høyden i nordvendte heng. Det er også mulig nye kantkorn dannes mellom gammelt og nytt snødekke, og rundt solskare dannet i helgen. Hvis kantkorn eller rim snør ned natt til mandag kan det dannes flak som er svært lette å løse ut.

Søndag ble det observert flere løsnøskred og et glideskred i fjellet sør for Sunndalsøra.

Søndagen hadde relativt mye sol, slik at snødekket i solvendte helninger vil være påvirket av dette.

Fjellvær, 02.05.2022

18 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til mandag. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Litt lavere temperatur utover dagen.

Fjellvær, 03.05.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør først på dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS