Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 10.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Høyt vanninnhold i snøen gir fare for våte skred i lavlandet. I høyfjellet kan det finnes ustabile nysnøflak.

Skredfarevurdering

Regn og plussgrader høyt til fjells øker faren for våte skred. Snødekket er fuktig allerede og vil antagelig drenere vannet godt slik at utbredelsen av problemet vil forbli begrenset. Rundt de høyeste toppene og i svært bratte skygge- og lesider kan det danne seg ferske nysnøflak som kan være lett å løse ut i noen timer etter snøfallet. Vær oppmerksom på at skavler kan være store og svekkes i varmen. Det kan fortsatt være fare for enkelte glideskred, glideskred kan løsne av seg selv hele døgnet. Unngå opphold under glidesprekker.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag kom det nysnø over ca 500 moh. Denne er nå i ferd med å smelteomvandles i det varme været. I sør, øst og vest er også det gamle snødekket smelteomvandlet høyt opp, mens i bratte nordvendte heng i høyden kan det fortsatt ligge lagdelt vintersnø, men også her er snøoverflaten påvirket av mildvær. Det er godt med snø for årstiden over tregrensen.

Fjellvær, 09.05.2022

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1500 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -1 °C til 6 °C på 1400 moh. Skyet.

Fjellvær, 10.05.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1500 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS