Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 08.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

De ferskeste fokksnøflakene fra fredag stabiliseres raskt når temperaturen er høg og fokksnøen blir vanskeligere å påvirke. Mest utsatt er leområder som har samlet mest snø den siste uka.

Vær oppmerksom på at kantkorn kan ha utviklet seg rundt skarelag i skoggrensa og deretter føyket ned fredag.
I indre deler av regionen finnes et vedvarende svakt lag ved bakken. Det har vært lite skredaktivitet knyttet til dette laget, og det er begrensede snømengder i de aktuelle områdene. Drønn og skytende sprekker i snødekket er tydelige tegn på at forholdet er tilstede.

Mildvær høyt til fjells kan gi fuktig overflate og våte løssnøskred kan utløses av en skiløper. Det er likevel lite løs snø og et begrenset skredproblem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 7. januar 2023

Det er stor forskjell innad i regionen. I ytre strøk er det mer snø og bærende overflate, som er sterkt vindpåvirka etter kraftig vind fredag. Snødekket når ned til havnivå.

I indre strøk er det under tregrensa løs snø, med løs kantkornet snø ved bakken. Snøen bærer bare delvis, og det er lett å treffe stubber og stein. Over tregrensa er snødekket mer preget av vind fredag. Det er likevel lite snø og begrenset skiføre i fjellet.

Kantkorn ved bakken finnes mange steder og er mest utviklet i indre del av regionen der snødekket er tynnest. Stedvis gir kantkornlaget her fra seg faretegn som drønn og skytende sprekker, seinest ved Skarvatnet og Drivdalen tirsdag.

Det finnes skarelag i snøen opp til 7-900 moh som ble dannet rett før nyttår. Kantkorn har vært under utvikling i forbindelse med skarelaget.

Fredag var det svært kraftig vind og snøfokk i hele regionen. Det kom også 5-10 cm nysnø. Lørdag formiddag er mildvær på veg inn og i Innerdalen er det 2 grader kl 12..

Fjellvær

Lørdag 7. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør. -12 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 8. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS