Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 28.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet. Våte små skred kan løsne pga sol der den blir sterk.

Skredfarevurdering

Det blir trolig en del forskjeller innad i regionen.

Det ventes mest nysnø i fjellet i ytre deler av Trolheimen mot Surnadal. Her vil det legge seg opp noen ferske fokksnøflak i leområder som er lette å løse ut. Lenger inn i landet mot Oppdal ventes det lite eller ingen nysnø, men vinden kan flytte snø inn i leområder og danne ustabile fokksnøflak også her.

I lavlandet og særlig der sola blir sterk kan det være lett å løse ut små våte løssnøskred.

Vær obs på at det noen steder fortsatt kan være mulig å løse ut skred i et kantkornlag høyt i snødekket. Det er usikkert hvor utbredt problemet er og i hvor stor grad det er nøytralisert av mildværet. Det er antakeligvis størst sjanse for å støte på dette problemet rundt Oppdal og Dovre.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. februar 2023

Det har kommet mye snø i høyfjellet den siste uka. Det har tidvis snødd helt ned til havnivå, men søndag ble det betydelig varmere og det ble observert fuktig snøoverflate opp til ca 1000 moh. I høyfjellet består overflaten av fokksnø av varierende hardhet.

Mandag er det fortsatt plussgrader omtrent til skoggrensa.

Det er observert kantkorn under mildværsskare høyt i snødekket. Skaren strekker seg opp til rundt 1000-1100 moh og skredproblemet finnes mellom skoggrensen og denne høyden. Drønn er tydelige faretegn på tilstedeværelse av kantkorn i snødekket. Observasjoner fra Oppdal mandag tyder på at kantkornene er i ferd med å avrundes og avtar som skredproblem.

Kantkornlag nederst i snødekket finnes kun høyt til fjells i indre strøk. Dette laget er i ferd med å miste de ugunstige egenskapene.

Fjellvær

Mandag 27. februar 2023

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh. Liten kuling fra nordvest. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 28. februar 2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh. Frisk bris fra nordvest. -5 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS