Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 09.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leheng med mye nysnø. Det kan være lett å løse ut skred. I bratte, solvendte heng kan det løsne skred av seg selv som følge av soloppvarming.

Skredfarevurdering

Noen steder i fjellet vil det være lett å løse ut skred i den vindtransporterte snøen. Det er fremdeles kaldt og snøen trenger tid til å stabilisere seg. Vind fra varierende retning siden helgen har lagt opp myke flak av vindtransportert snø i flere himmelretninger.

I lune formasjoner og i skogen kan det finnes mye løs, ubunden snø. Det vil være lett for en skiløper å løse ut løssnøskred på slike plasser. Når solen titter frem kan det løsne små skred av seg selv i bratte heng som er vendt mot solen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. mars 2023

Det ligger en god del tørr løssnø både i skogen og over tregrensen. Tirsdag morgen er det meldt at selv rabber og rygger er dekket av snø, og ikke avblåst slik det har vært tidligere. Natt til onsdag, kom det i følge observasjoner, nye 25 cm med snø i Ryssdalen.

Der snøen har kommet med litt vind har den bundet seg til myke flak. Skiføret er onsdag beskrevet som perfekt.

Den øverste delen av snødekket er i ferd med å omdannes til kantkornet snø i det kalde været. Det er også observert rimkrystaller i overflaten, men de ligger på mykt underlag.

Om solen kommer frem og fukter opp snødekket før det igjen fryser til til natten, vil det være forhold for at det kan dannes vedvarende svake lag under solskaren. Dette er ikke et problem per nå, men noe vi må være oppmerksom på fremover.

Det er observert et middels stort, naturlig utløst flakskred i Ryssdalen i Sunndalen onsdag. Skred gikk antageligvis tirsdag eller natt til onsdag.

Fjellvær

Onsdag 8. mars 2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -21 °C til -12 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 9. mars 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -23 °C til -13 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Varierende vindretning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS