Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen torsdag 06.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder der et vedvarende svakt lag kan ligge under fokksnøen. Faren for våte løssnøskred øker når snøoverflaten blir myk og våt utover dagen.

Skredfarevurdering

Periodevis stiv kuling fra sørøst vil flytte snø inn leheng og danne ferske, ustabile fokksnøflak. Der fokksnø legger seg over et svakt lag av kantkorn, vil det være spesielt lett å løse ut skred. Det er begrensede mengder snø tilgjengelig for vindtransport, og skred forventes ikke å bli store.

Når temperaturen stiger og solen tar utover dagen kan det være lett å løse ut skred i bratt solvendt terreng. Timing er viktig både for best mulig skikjøring og for å kjøre trygg snø. Skred kan løsne av seg selv, og det kan gå enkelte glideskred. Hold god avstand til skavler, både over og under.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. april 2023

Snødekket varierer mye med høyde og himmelretning. Solen har nå tatt godt i mange heng. Rett sørøst, sør og sørvest er snødekket grovkornet i toppen i bratt terreng.
I nordsider og slakere terreng i fjellet er snødekket tørt, og består av ubunden snø eller fokksnøflak av varierende hardhet. Noen steder er det avblåst til gammel skare. Det er store variasjoner i hvor vindpåvirket overflaten er.
I lavereliggende terreng er snødekket smelteomvandlet, bortsett fra i nordsider.

Klart og kaldt vær de siste dagene har gitt kantkorndanning i overflaten. Tirsdag ble det observert tykt lag av kantkorn under hard og bærende fokksnø. Laget er vanskelig å påvirke og vurderes per nå ikke som et skredproblem.

Fjellvær

Onsdag 5. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -9 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Torsdag 6. april 2023

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis stiv kuling. Litt lavere temperatur.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS