Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen tirsdag 09.04.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng og på fokksnøflak i fjellet. Små skred kan løsne av seg selv der sola tar.

Skredfarevurdering

Det er vårforhold med varme på dagen som mykner snødekket. Der sola tar kan små skred løsne av seg selv i bratt terreng. Muligens er det noe fokksnø på de aller høyeste toppene med varmen har tatt høyt opp. Ellers stabilt. Vær oppmerksom på at skavler svekkes i varmen og kan knekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. april 2024

Mildvær i helgen har fuktet snøoverflaten høyt opp, antagelig til 1500moh. Men på 1200moh nordvendt er kantkornene under den fuktige snøen tørr. Det har smeltet mye snø og rabber og knauser er bare også i høyden. Snødekket i høyden fryser til på nattestid og det blir hardt før sol og varme mykner det utover dagen. Det har vært svært lite nedbør siste delen av vinteren og bruddkanter fra februar synes enda i fjellet.
I lavlandet er det generelt lite snø.

I nordvendt terreng over 1200 moh er kantkornen tøre men flaket over er fuktet og har mistet evne til bruddforplaning.

Fjellvær

Mandag 8. april 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 9. april 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh om kvelden. Frisk bris fra sør. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS