Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 14.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vinden avtar, men fokksnøflak fra mandagen trenger noe tid til å stabilisere seg. Vær forsiktig i leområder der det har samlet seg fokksnø mandag.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og mye snøtransport mandag kan ha flyttet mye snø inn i leheng.
Fokksnøflak vil trenge litt tid for å stabilisere seg, selv om vinden spakner tirsdag og det er ventet mindre snøtransport. Det er trolig lokale forskjeller i hvor mye snøtransport som har foregått i fjellet.

Vær obs på at perioder med sol kan midlertidig svekke bindinger i fokksnøflak, samt gi løssnøskred i bratte, solvendte fjellsider.

Vær også obs i områder der det har bygd seg ut skavler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 13. april 2020

Torsdag til lørdag kom det en del snø i regionen, men med lokale variasjoner. Påfølgende kraftig vind mandag har påvirket snøoverflaten og flyttet snø inn i sørvendte heng.

Det er gjort observasjoner på nedsnødd overflaterim over ca. 400 moh. noen steder i regionen de siste dagene.

Det er tidligere observert kantkorn dypt i snødekket. Dette laget er stort sett vanskelig å påvirke.

Mandag løsnet det naturlig et middels til stort flakskred i SØ-vendt heng ved Lille Blåmann, mot Ramfløydalen. Skredet hadde lang sidevegs bruddforplantning.
Det gikk også et lite flakskred ved Nattmålstuva på Kvaløya. Hele flanken hadde løst ut med ca. 20 - 50cm bruddkant. Skredet gikk trolig i fersk fokksnø.

Det henger store skavler ut mot øst på mange fjelltopper.

Fjellvær

Mandag 13. april 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 14. april 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS