Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 20.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk fokksnø, ellers generelt stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det er lite fersk fokksnø i terrenget, men enkelte vindutsatte steder kan det flyttes litt snø, så det kan finnes enkelte heng der det er mulig å løse ut små til middels store skred i fokksnøen. Det har også vært observert nedføyket rim forrige uke, som gjør at enkelte eldre fokksnøflak kan være mulig å løse ut.

Det finnes stedvis lag av kantkorn i snødekket, både rundt mildværsskare og ved bakken. Det er ikke observert skred eller faretegn fra disse lagene den siste tida, så det vurderes å ikke være et skredproblem nå.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. februar 2022

I skogen er det en del løs snø, og i høyden er det 10-20cm løs snø som stedvis er vindpåvirket til myke flak. Det har vært forholdsvis rolige vindforhold de siste dagene med bris fra omkring Ø, men på utsatte rygger kan det være avblåst til skare.

Det har dannet seg kantkorn rundt skaren fra mildvær 23. januar. Men dette er for det meste små krystaller eller med flekkvis utbredelse, og det er ikke observert faretegn fra dette den siste tida. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket nært bakken, men denne ligger under svært hard snø de fleste steder.

Enkelte steder dannet det seg overflaterim i klarværet tirsdag og onsdag, og onsdag det ble løst ut et lite skred på nedføyket rim på Ringvassøya.

Fjellvær

Lørdag 19. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 20. februar 2022

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS