Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 23.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stabile forhold mange steder, men det finnes områder med svake lag av rim under fokksnøen. Vær forsiktig i leområder, særlig i eller nær terrengfeller.

Skredfarevurdering

Enkelte steder ligger det fokksnø oppå rim, og der dette finnes kan der være lett å løse ut små til middels store skred i bratt terreng. Utbredelsen av nedføyket rim er usikker, men det er foreløpig bare observert på Ringvassøya.
Det kan også dannes enkelte ferske fokksnøflak i leområder, men det er begrenset mengde løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Det finnes stedvis lag av kantkorn i snødekket, både rundt mildværsskare og ved bakken. Det er ikke observert skred eller faretegn fra disse lagene den siste tida, så det vurderes å ikke være et skredproblem nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 22. februar 2022

I skogen er det en del løs snø, mens over skoggrensen er mye av snødekket vindpakket i ulik grad etter perioder med vind fra omkring Ø. På utsatte rygger er det avblåst til skare.

Det har dannet seg kantkorn rundt skaren fra mildvær 23. januar. Men dette er for det meste små krystaller eller med flekkvis utbredelse, og det er ikke observert faretegn fra dette den siste tida. Det finnes også vedvarende svake lag nær bakken, men dette ligger beskyttet under svært hard snø.
På Ringvassøya ble det onsdag løst ut et lite skred på nedføyket rim og på søndag observert rim under fokksnø som bryter lett på stabilitetstester.

Fjellvær

Tirsdag 22. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst. -22 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 23. februar 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -17 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS