Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 01.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Mye nedbør og vind på et allerede ustabilt snødekke vil gi stor skredfare. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Vindøkning og stort snøfall vil føre til stor vindtransport av snø inn i leheng. En skredsyklus med enkelte store naturlige skred ventes der de svake lagene dypere i snødekket ikke tåler den økte belastningen fra den nye snøen. Der det kommer mest snø kan det også gå skred i den ferske fokksnøen.

Værprognosene er usikre, og skredfaren vil ha sammenheng med hva som faktisk kommer av nedbør og vind. Følg med på varsom.no for oppdaterte varsler og yr.no for værprognoser.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 31.12.2022

Siste store snøfall kom julaften. Denne snøen har den siste uken blitt godt påvirket av vind. I skjerma terrengformasjoner ligger den som myke flak mens det i mer vindutsatt terreng er harde flak eller avblåst. I skogen er det mindre vindpåvirket snø. Snøfallet som ventes gjennom natten vil kunne dekke over mye av de harde flakene i høyden. I lavlandet kan nedbøren komme som sludd eller regn.

I november og første del av desember ble kantkorn og rim dannet nær toppen av snødekket. Dette ligger nå som vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse lagene har den sisste uken gitt drønn og skytende sprekker.

Fredag er et middels naturlig skred i nordlig heng observert øst for Grøtfjord på Kvaløya, og et lite naturlig utløst skred ved Sollidalen på fastlandet.

Det blåste storm i fjellet i dagene opp mot nyttårsaften.

Fjellvær, 31.12.2022

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med sørøstlig sterk kuling.

Fjellvær, 01.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Stor usikkerhet i nedbørmengde. Mest nedbør sannsynligvis i ytre strøk

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS