Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Den siste uken har det begynt å danne seg svakere snø høyt i snødekke. Per nå er det ikke et problem i seg selv, men fokksnøflak vil derfor trenge lenger tid på å stabilisere seg.

Vedvarende svakt lag av kantkorn over skare ligger for det mest dypt begravd. Men i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner, kan det være mulig å løse ut store skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

I skogen er snøen løs og stort sett stabil. Over skoggrensen har vinden tatt og man finner fokksnø som øker i hardhet med høyden. Det siste snøfallet tidligere i uken har lagt rundt 10-15cm løssnø også i høyden, som vinden i løpet av fredag har begynt å flytte på. På rygger og forhøyninger er det flere steder avblåst til skare.

Både under og over gammel mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn, som har uviss utbredelse, særlig i høyden. Laget ligger i varierende dybde og har vist bare stedvis evne til bruddforplantning.

Kaldt og klart vær den siste øke har gitt god grobunn for dannelse av kantkorn i nysnø høyt i snødekke.

Søndag er det på ny en runde sol, og det er blitt observert noen små solutløste løssnøskred fra fremstikkende stein. Fredag ble det observert flere små løssnøskred som har løsnet av solen i sørvendte heng. Det ble utløst skred på vestsiden av Djeveltanna, og i renne ved Klemmartindan i Malangen.

Fjellvær, 19.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -13 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 20.03.2023

7-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS