Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Lett snøfall og noe vind fra nord vil danne ferske fokksnøflak i høyden. Kulden den siste tiden har gitt grobunn for dannelse av kantkorn høyt i snødekke. Fokksnø som har lagt seg over dette de siste dagene vil trenge lengre tid på å stabilisere seg, og kan fortsatt være lett å løse ut. Der sola eventuelt tar mest kan det gå små naturlig utløste løssnøskred.

Vedvarende svakt lag av kantkorn under skare ligger for det meste begravd under hard fokksnø. Men vær særlig oppmerksom i områder hvor fokksnøen over er myk eller tynn, særlig ved skoggrensen og over kulformasjoner. Skytende sprekker eller drønn i snøen er tegn på at svakt lag er tilstede. Skred på dette laget kan bli store.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 20.03.2023

Det er stort sett løs ubunden snø eller myke flak i overflaten de fleste steder. Under dette finnes det hardere fokksnøflak fra mer vindfulle dager forrige uke.

Både under og over gammel mildværsskare finnes det kantkornlag, men disse lagene ligger nå relativt dypt i snødekket og er generelt vanskelig å påvirke. De kan likevel være lettere å påvirke der snødekket er tynnere, og et stort skred på Kvaløya kan potensielt være på dette laget.

Kaldt og klart vær den siste øke har gitt god grobunn for dannelse av kantkorn i nysnø høyt i snødekke.

Det ble i helgen utløst skred på vestsiden av Djeveltanna, og i renne ved Klemmartindan i Malangen, samt endel solutløste små løssnøskred.

En stor bruddkant er observert i svært bratt terreng på østsiden av Synnøvjordtind på Kvaløya, fra lang avstand. Det er usikkert når denne har gått, og hvilket lag den har gått på, men sannsynligvis er det gått på kantkorn dypt i snødekket etter gradvis økt pålagring av nysnø.

Fjellvær, 20.03.2023

7-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 21.03.2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS