Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 01.12.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng viss du hører drønnelyder eller ser at det sprekker opp i snødekket. Dette er tegn på at du påvirker vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

God 1. desember! I Tromsø har snøen vært på plass en god stund allerede, og har gjennomgått både runder med kulde, vind og litt mildvær, så vi sitter igjen med lagdelt snø helt ned til havnivå.

Det er utfordende forhold selv om skredfaren er moderat. Jokeren er et svakt lag av kantkorn som har dannet seg over skarelag i snødekket. Etter å ha vært svært aktivt tidligere i november tyder de ferskeste observasjonene på at det nå skal litt større belastning til for å påvirke kantkornlaget. Hvis man får påvirket kantkornlaget kan enkelte skred som løsner bli store. Men husk at også mindre skred kan gi alvorlige konsekvenser ved terrengfeller og oppstikkende stein.

Et lite dryss av nysnø vil ikke påvirke snødekket, mest snø er ventet i ytre strøk.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. november 2023

Det er lagdelt snø fra havnivå. Vi ser kantkorn både i bunnen av snødekket og mellom skare og hard fokksnø. Kulden de siste dagene har ført til vekst av rim og kantkorn nær og på snøoverflaten. Vi venter at omvandlingen vil fortsette også dypere i snødekket.

I skogen og i skjermede områder ligger det fortsatt løs fin snø, ettersom man beveger seg oppover i høyden blir snødekket mer vindpåvirket. Fortsatt en del stein som stikker frem i høyden.

I renner og søk, der det ligger nok snø for at det kan gå skred, er flakene for det meste tynne.

Det har den siste uken blitt registrert drønn i snødekket flere steder. Tidligere i uken ble det også observert noen skytende sprekker.

Fjellvær

Fredag 1. desember 2023

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -11 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS