Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 20.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Oppdatering: Krevende forhold. Skred vil løsne av seg selv i den ferske fokksnøen. Et vedvarende svakt lag rundt mildværsskare er også lett å påvirke.

Skredfarevurdering

Oppdatering lørdag kl 09.30 pga polart lavtrykk og usikker værprognose:
Lørdag ventes opp mot 20 cm nysnø og dreiende vind opp til sterk kuling, først fra sørvest og så fra nordvest. Kystnære strøk er mest utsatt. Det vil danne seg ferske fokksnøflak i østvendt terreng og skred som løsner av selv forventes. Fokksnø som dannet seg før helgen i vestvendte heng vil fortsatt være sensitiv på grunn av kulden. Vær oppmerksom i skoggrensen hvor det finnes mykere flak. Mot kvelden minker vinden og temperaturen øker som vil være stabiliserende.

Et vedvarende svakt lag i forbindelse med mildværsskare fra forrige uke er lett å løse ut pga økt tilleggsbelastning. Vær oppmerksom at du kan særlig påvirke laget der snødekke er tynt. For eksempel over kulformasjoner. Skred kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. januar 2024

Onsdagens vind fra øst har flyttet på mye snø etter helgens snøfall på 10-20 cm. Det ble observert kraftig snøfokk mange steder. Dermed er det veldig varierende snøoverflate i fjellet. Alt fra strastrugi og hard fokksnø til avblåst ned til forrige ukes mildværsskare. I skogen er det fortsatt mulig å finne noe løs snø og godt skiføre. Her ligger det også en del rim på overflaten. Ved skoggrensen ligger det delvis myke flak som krever din oppmerksomhet.

Denne uken ble det observert en del små skred, både naturlig og personutløst (Kvaløya, Ringvassøya, Ramfjorden). Skredene gikk trolig på nedføyket nysnø. Dette skredproblemet ga også faretegn fra seg som skytende sprekker (Kvaløya) og viste evne til bruddforplantning på Kattfjordeidet onsdag, og i Ramfjorden på torsdag.


I forbindelse med mildværsskaren som dannet seg 8.1 er det observert kantkorndannelse opp til 7-900 moh. Det gjelder både over og under skaren. Laget viste bruddforplantning i en ECT på Kattfjordeidet på onsdag og i Ramfjorden på torsdag, men ikke i Olderdalen. Eldre vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket er til stede men anses som inaktiv for tiden.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2024

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -24 °C til -11 °C på 700 moh. Skyet.

Lørdag 20. januar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Polart lavtrykk. Usikkerhet i nedbør og vind. Kan bli sterk kuling. Mest nedbør nær kysten. Minkende vind om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS