Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 02.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag nede i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

De svake lagene i snødekket vedvarer og gjør situasjonen utfordrende. Vær obs på at der det er kommet mye snø kan det være vanskeligere å få faretegn fra de svake lagene dypere i snødekket, men om man først løser ut skred på dette kan de bli store.

Bygevær og endel vind fra sørvest vil opprettholde problemet med ferske fokksnøflak, og det vil fortsatt være mulig å løse ut skred der snøen har dannet flak.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 1. januar 2023

Nyttårshelgen ga snø i fjellet og vind fra vest. Derfor er snøoverflaten i fjellet sannsynligvis noe mindre vindpåvirket enn i romjulen. I skogen er det mindre vindpåvirket og potensielt noe fuktig snø.

Istarten av desember ble kantkorn og rim dannet nær toppen av snødekket og ligger nå som vedvarende svake lag nede i snødekket. Disse lagene har i romjulen gitt drønn og skytende sprekker. Det svake kantkornlaget virker å være mest potent på fastlandssiden av regionen.

I snøværet natt til første nyttårsdag ble det automatisk detektert tre skred ved anlegget i Grøtfjord. Fredag forrige uke ble det observert to små og middels skred på kantkornlag i nordvendte heng i regionen.

Det blåste storm i fjellet i dagene før nedbøren kom rundt nyttår.

Fjellvær

Søndag 1. januar 2023

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Stor usikkerhet i nedbørmengde. Mest nedbør sannsynligvis i ytre strøk

Mandag 2. januar 2023

8 mm i døgnet, opp mot 13 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS