Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 07.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Ha ulik tilnærming til vått og tørt snødekke. Det finnes fortsatt vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Sol og deretter regn utover dagen, vil føre til enkelte naturlig utløste våte løssnøskred. Hold avstand til terreng under skavler.

Over mildværsgrensen vil det kunne danne seg ustabile fokksnøflak som vil være lette å påvirke.

Svake lag dypere i snødekket er generelt vanskelig å påvirke, men ved stor belastning kan man ikke helt utelukke store skred.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. april 2023

Det varierer hvor høyt til fjells snøoverflaten er blitt fuktet. Noen steder finnes tørrsnø over 300-400moh, andre steder er det fuktet snøoverflate til 700-800moh. I fjellet er det mange steder, særlig i nordvendte sider, avblåst og hardere fokksnøflak, med innslag av et tynt lag styresnø her og der.

For halvannen uke siden ble det dannet overflatenært kantkorn i alle himmelretninger. Disse svake lagene har vært ansvarlig for skredsyklusen forrige uke, men går nå gradvis mot stabilisering. Kantkornlaget under mildværsskare fra begynnelsen av mars er fortsatt intakt, men stort sett vanskelig til svært vanskelig å påvirke. 

I skredsyklusen forrige uke gikk det mange store og svært store naturlig utløste skred, mest i sør-, sørøst og sørvestvendte heng. På Reinøya ble bebyggelse tatt av skred og feid på havet, to personer omkom. I starten av denne uken har det gått noen skred ifm mildvær og sol.

Torsdag ble et stort skavlbrudd observert på Nordfjellet på Ringvassøya.

Fjellvær

Torsdag 6. april 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest. -3 °C til 4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 7. april 2023

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS