Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 24.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng med ferske fokksnøflak og i bratte solsider midt på dagen.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold, men bygevær og vind fra ulike retninger vil øke skredfaren noe, og det kan være mulig å løse ut middels store skred i utsatte leheng. Særlig utsatt er områder der det er blitt lastet inn mest snø. Mest nedbør ventes i ytre og nordlige deler av regionen, men prognosene er usikre.

I sørvendte heng kan det gå enkelte små våte løssnøskred dersom solen titter frem.

Kantkorn høyt i snødekket mellom fokksnøen og underliggende skare antas å være stabilisert, men med ny pålagring kan dette endre seg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 23. mars 2024

I starten av uken var det varmt med plussgrader og regn opp til ca. 600-700 moh. Onsdag kom siste nedbør av betydning med litt snø over 400 moh. Fredag var det kraftig sørøstlig vind. Snøoverflaten besår av både vindpåvirket myk og vindpåvirket hard fokksnø, stedvis er også skare blåst frem.

Kantkorndannelse høyt i snødekket er observert. Det ble trolig dannet i starten av mars, men antas å ha stabilisert seg etter mildværsepisoder.

Vedvarende svake lag dannet i slutten av januar og dermed dypere nede i snødekket antas å være avrundet og ikke noe problem lenger.


Onsdag ble noen små våte løssnøskred observert.

Fredag ble det observert til dels kraftig snøfokk i høyden.

Fjellvær

Lørdag 23. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til bris fra nord om kvelden. -14 °C til -2 °C på 700 moh. Klarvær.

Søndag 24. mars 2024

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -17 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Nedbørsmengde, plassering og vindstyrke usikkert grunnet bygesituasjon.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS