Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 15.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Rolige værforhold er gunstig for stabilisering av fokksnøen. Lokalt kan det finnes flak med fokksnø etter kraftig vind fra nord på mandag.

Skredfarevurdering

Med rolige værforhold og moderate mengder nedbør er det lite endringer i skredfaren. Perioder med frisk bris kan flytte snø og danne små nysnøflak i overflaten, men det er ikke ventet at dette blir et utbredt skredproblem. Det ventes at fokksnøflak etter uværet mandag har fått tid til å stabilisere seg mange steder, og vil være generelt vanskelig å påvirke. I enkelte heng kan skredproblemet fortsatt finnes, spesielt i høyden hvor det er noe kjøligere temperaturer.

Vær obs i områder der det har bygd seg ut skavler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 14. april 2020

Torsdag til lørdag har regionen vært preget av bygevær fra NV, med lokalt store mengder snø. Kraftig vind fra nord mandag påvirket snøoverflaten og flyttet snø inn i sørvendte heng. På utsatte steder er det blåst ned til tidligere mildværskare, mens det har lagt seg opp fonner i lesidene. Nysnøen er stedvis fuktet med innslag av skare opp mot ca. 200 moh.

Det er tidligere observert kantkorn dypt i snødekket. Dette laget er stort sett vanskelig å påvirke. Forrige uke ble det gjort observasjoner på nedsnødd overflaterim over ca. 400 moh.

Under uværet mandag ble det observert flere naturlig utløste skred i regionen: Et middels til stort flakskred i SØ-vendt heng ved Lille Blåmann, mot Ramfløydalen, et lite til middels stort flakskred ved Nattmålstuva på Kvaløya. Sistnevnte skred gikk som følge av svake lag i fersk fokksnø.

Det henger store skavler ut mot øst på mange fjelltopper.

Fjellvær

Tirsdag 14. april 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 15. april 2020

5-7 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -5 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS