Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 03.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Stor usikkerhet rundt et nytt kantkornlag. Det kan være mulig å løse ut store skred enkelte steder.

Skredfarevurdering

Det er stor usikkerhet rundt utbredelse og egenskaper til et lag av små kantkorn som stedvis er observert under fokksnøen fra den siste uka.
Størrelsen på skredet på Sofiatind, samt flere observasjoner av drønn i snødekket på lørdag kan tyde på at det er snakk om et aktivt vedvarende svakt lag i Lyngen. Dette betyr at man også i region Tromsø bør ta høyde for at skred kan bli store og at flakene vil være ustabile en stund, selv om færre observerte faretegn tyder på at utbredelsen er mindre her. Fjernutløsning av skred kan også være mulig der dette laget finnes.

Sola vil varme opp snøen i bratte solvendte fjellsider. Dette ventes å føre til naturlig utløste løssnøskred, men det kan heller ikke helt utelukkes at soloppvarming kan utløse store flakskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 2. mai 2021

Den siste uka har det stedvis kommet 30-50 cm nysnø i fjellet som har lagt seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak. I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket.

I regionen Lyngen ble det lørdag observert drønn i snødekket flere steder, og det gikk et svært stort skred på Sofiatind. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket der, men det er usikkert i hvor stor grad dette også gjelder region Tromsø. Det er observert små kantkorn under fokksnøen også her, men lite faretegn.

Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh, men dette ligger under solide skare og er svært vanskelig å påvirke.

Fredag løste en skiløper ut et middels stort flakskred ved Skittentind på Kvaløya. Lørdag ble det løst ut et middels stort skred ved Storsteinnestind i samme område.

Fjellvær

Søndag 2. mai 2021

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordøst. -12 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 3. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -10 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS