Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 09.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Enkelte steder kan det være svært lett å løse ut skred på vedv. svake lag. Ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap.

Skredfarevurdering

Søndag fortsetter med noe nedbør og vind først på dagen, før været roer seg. I fjellet vil det nå være stor lokal variasjon i skredfaren. Enkelte steder har nysnøen lagt seg i områder med vedvarende svake lag eller overflatekant der det potensielt er svært lett å løse ut skred. Andre steder der det ikke har kommet mye snø, eller snøen har lagt seg på et stabilt snødekke og er skredfaren mindre.

Utover dagen vil fokksnøflakene stabilisere relativt raskt seg og faren for å løse ut skred i den ferske fokksnøen gradvis minke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. mai 2021

Det er fortsatt vinterlige forhold i fjellet over ca 400-500moh etter forrige ukes nedbør. Under denne høyden og i sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket og har gjennomgått flere smelte-fryse-sykluser de siste dagene. De siste dagene er det observert utvikling av kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen.

Overflatekant/rimlag enkelte steder i regionen kan ha blitt begravd under fokksnøflak etter nedbør siste døgn.

Skredaktivitet i naboregionen Lyngen forrige helg og observasjoner fra tidligere i uken tyder på at det finnes et svakt lag med kantkorn mellom forrige ukes fokksnø og eldre snø enkelte steder i Tromsø.

Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh, men disse ligger under solid gjennfryst snøpakke og er svært vanskelige å påvirke.

Det er gått endel små og mellomstore solutløste skred i finværet tidligere i uken.

Det ble før helgen observert vel utviklet overflatekant i nordvendte skyggesider på Kvaløya, og ved Breivikeidet.

Fjellvær

Lørdag 8. mai 2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør nord i regionen

Søndag 9. mai 2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Mest nedbør først på dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS