Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket enkelte steder.

Skredfarevurdering

Tirsdag starter kjølig, men temperaturene stiger utover dagen. I bratte heng er det mulig å løse ut små våte løssnøskred i den fuktige snøen, og om solen skulle titte frem kan det også gå naturlig utløste skred.

I enkelte heng høyt til fjells og i skyggesider vil det fortsatt kunne være mulig å løse ut fokksnøflak fra helgen der de har lagt seg over overflatekant/rimlag.

Det vedvarende svake laget med kantkorn under fokksnø fra slutten av april virker å være lite aktivt, men kan potensielt påvirkes der snødekket er tynt eller høyt til fjells. Skred på dette laget kan bli store og nå langt.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 10. mai 2021

I solvendte fjellsider er snøoverflaten påvirket av smelting og gjenfrysing. Høyt til fjells og i skyggefulle partier kan det fremdeles være tørr snø både i snøoverflaten og nedover i snødekket.

Overflatekant/rimlag fra forrige uke kan enkelte steder i regionen ha blitt begravd under fokksnøflak etter nedbør en i helgen.

Det er også observert et lag med kantkorn mellom fokksnø og skare høyt i snødekket. Utbredelsen og hvor lett dette laget er å påvirke er usikker, men ved Middagstinden ble det observert velutviklede kantkorn høyt i snødekket mandag.

Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh, men disse ligger under solid gjennfryst snøpakke og er svært vanskelige å påvirke.

Det ble observert enkelte våte skred i Grøtfjorden på Kvaløya lørdag.

Fjellvær

Mandag 10. mai 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 11. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -6 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS