Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 17.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag eller overflaterim.

Skredfarevurdering

Vinden fortsetter fra øst, og ferske fokksnøflak kan fortsatt være lett å påvirke i noen få leheng. Fokksnø fra tidligere i uken har sannsynligvis stabilisert seg de fleste steder. Enkelte steder har det de siste dagene dannet seg rim i overflaten, og får man fokksnøflak oppå dette kan det bli utfordrende.

Under eldre harde fokksnøflak skjuler det seg enkelte steder et vedvarende svakt lag. Dette virker for tiden å være svært vanskelig å påvirke, og har relativt lite snø over seg. Men, hvis man først klarer å påvirke den svake snøen er det ikke umulig å fjernutløse skred og skred kan bli uventet store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 16. februar 2022

Snøbygene søndag og mandag har la igjen mye snø, mest i ytre strøk. I skogen er snøen ubunden, i høyden er det 10-20cm løs snø eller vindpåvirket til myke flak over den gamle snøen. På utsatte rygger og koller kan det fortsatt være avblåst til gammel snø eller skare.

Det har dannet seg kantkorn rundt skaren fra siste mildvær 23. januar. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket nært bakken. Alle disse lagene ligger for det meste under hard skare eller hard fokksnø og virker vanskelig å påvirke.

Onsdag ble en person skredtatt i et lite flakskred i en bratt renne på Kattfjordeidet. Og et lite skred ble utløst i fokksnø på Ringvassøya. Tirsdag løste skiløper ut løssnøskred i bratt terreng på Buren.

Fjellvær

Onsdag 16. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -19 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk

Torsdag 17. februar 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -16 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS