Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 19.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng der det finnes ferske fokksnøflak.

Skredfarevurdering

Fortsatt rolige værforhold. Det er lite fersk fokksnø i terrenget, men enkelte vindutsatte steder kan det flyttes litt snø, så det kan finnes enkelte heng der det er mulig å løse ut skred i fokksnøen, særlig hvis den har lagt seg over et lag med rim.

Under eldre harde fokksnøflak finnes det enkelte steder vedvarende svake lag, både rundt mildværsskare og ved bakken. Det er ikke observert skred eller faretegn fra disse lagene den siste tida, så det vurderes å ikke være et skredproblem nå.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 18. februar 2022

Det kom en del snø i starten av uka. I skogen er snøen ubunden, i høyden er det 10-20cm løs snø eller vindpåvirket til myke flak over den gamle snøen. På utsatte rygger kan det være avblåst til gammel snø eller skare. Enkelte steder dannet det seg overflaterim i klarværet tirsdag og onsdag.

Det har dannet seg kantkorn rundt skaren fra siste mildvær 23. januar. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket nært bakken. Alle disse lagene ligger for det meste under hard skare eller hard fokksnø og virker vanskelig å påvirke.

Onsdag ble en person skredtatt i et lite flakskred i en bratt renne på Kattfjordeidet. Og et lite skred ble utløst i fokksnø på Ringvassøya.

Fjellvær

Fredag 18. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -14 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Lørdag 19. februar 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst. -15 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS