Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø fredag 15.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svake lag i snødekket. Det er umulig å vurdere på avstand om et heng er trygt eller ikke.

Skredfarevurdering

Det vedvarende svake laget med kantkorn som har gitt mange skred den siste tiden, er fortsatt til stede.

Stabiliteten varierer over korte avstander og fravær av faretegn betyr ikke at det er trygt. Harde flak over kantkornlaget gjør at du ikke nødvendigvis får faretegn som skytende sprekker eller drønn. At flakene er harde betyr også at kun fordi det er spor i et heng betyr ikke det at det er trygt. Det er i stort sett umulig å vurdere på avstand om et heng er lett å løse ut eller ikke.

Skred kan enkelte steder også løses ut fra avstand. Dersom sola kommer frem i lange perioder vil skred løsne av seg selv. Dette kan både bli løssnøskred og enkelte flakskred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. april 2022

Mandagens nedbør og vind har dannet ferske fokksnøflak av ulik hardhet i fjellet, med mer ubunden snø i leformasjoner. Før dette var snødekket i fjellet hovedsak bestående av harde flak eller avblåst til skare. I skogen og solvendte siden ble snødekket fuktet onsdag og torsdag.

I slutten av mars utviklet det seg et kantkornlag i overgangen mellom fokksnøflak og eldre mildværsskare. Dette er fortsatt et problem og har ført til mange skred, spesielt i tregrensa. Egenskapene og stabiliteten til det svake laget varierer. Laget ligger stort sett innen 50 cm fra overflaten.
Opp til ca. 400 moh kan mildvær ha ført til begynnende avrunding av kantkornene, som gjør det noe mindre potent.

Fjellvær

Torsdag 14. april 2022

2-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra nord. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 15. april 2022

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -5 °C til 1 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS